piątek, 19 kwietnia 2019

Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami


Na święta rogale z migdałami i masłem orzechowym przygotowałam,
 które do tortownicy w kwiatuszek czy słonko poukładałam.
 Potem sobie rosły, piekły i odpoczywały, a na końcu znikły, bo tak wszystkim smakowały.  

Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:
  • 500 g mąki tortowej do drożdżowych wypieków,
  • 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków,
  • 150 g ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 małe jajka,

ponadto:
  • 100 g masła orzechowego,
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 garść płatków migdałowych,

  • 1 białko,
  • cukier,
  • skórki pomarańczowe kandyzowane,
  • bakalie.

Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia.
Jajka delikatnie roztrzepujemy z pozostałym cukrem.
Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę (przesiewamy, żeby ją napowietrzyć) i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formułujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Masło orzechowe na 2 części.
Wałkujemy na krążki o tej samej średnicy, ok. 30 cm.
  1. Pierwszy krążek posypujemy cukrem trzcinowym i dodajemy płatki migdałowe.
  2. Przykrywamy drugim krążkiem, który smarujemy masłem orzechowym.
  3. Przykrywamy kolejnym, trzecim krążkiem ciasta, na który nakładamy porcję masła orzechowego.
  4. Przykrywamy ostatnim, czwartym.

Krążki nałożone jeden na drugi delikatnie dociskami i za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części.
Każdy trójkącik zwijamy jak rogale,  zaczynając od zewnętrznej części.

Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C
Pieczemy ok. 25 min.

Rada: po 10 min pieczenia ciasto przykrywamy papierem , żeby za szybko się nie spiekło.

Ozdabianie:
Białko bijamy z szczyptą soli, oraz 2 łyżkami cukru.
Zaraz po upieczeniu, ciasto – rogale smarujemy białkiem, posypujemy skórkami pomarańczy, płatkami migdałów.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 110°C.
 Ciasto wstawiamy na 5 – 10 min, tylko tyle, żeby masa z białek nam zastygła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)