wtorek, 30 kwietnia 2019

Risotto pomidorowe - mięsno fasolowe

Risotto czyli ryż  pierwsze przesmażony, następnie w bulionie do kremowości uduszony. 
Na dużej patelni się go przygotowuje, a obiad dla całej rodziny niewiele czasu zajmuje. Tym razem na czerwony kolor risotta postawiłam i do marynowania mięsa koncentratu pomidorowego użyłam. Całość z ryżem połączyłam, ziół, fasoli pinto oraz szynki wędzonej dołożyłam.

Świeże pomidory w postaci koncentratu pomidorowego, dodały smaku głębokiego, wyraźnego i bardzo smacznego.  Risotto tradycyjnie zamieniłam w pomidorowe i do menu rodzinnych obiadów, dopisałam to danie wyjątkowe.

Składniki:
marynata:

ponadto:
  •  1 duża pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 g ryżu do risotto,
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ok. 1 l bulionu drobiowego,
  • 1 puszka fasoli pinto,
  • 2 pęczki zielonej pietruszki,
  • sól do smaku,
  • ser twardy np. grana padano, parmezan,
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (długodojrzewająca, surowa, wędzona na zimno).

Przygotowanie:
marynata:
Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, pieprzem czarnym, ziołowym oraz czosnkiem.
Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy w marynacie. Odstawiamy na ok. 30 min.

Z cebulek odcinamy szczypiorek (będzie potrzebny na sam koniec) i kroimy je w kostkę.
W rondelku podgrzewamy bulion i trzymamy cały czas na wolnym ogniu, ma być gorący.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę z dodatkiem cukru i soli.

Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju, zmieniło swoje zabarwienie, ok. 2 min.
 Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. 
Stopniowo, po jednej chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion.
Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z cała marynatą, mieszamy i nadal całość dusimy, dolewając po jednej chochelce bulionu. Ryż podczas przygotowania cały czas delikatnie mieszamy.

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.

Szczypiorek, koperek siekamy, a szynkę kroimy w drobną kostkę.
fasolę odcedzamy z zalewy.
Kiedy ryż będzie miękki zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki, fasolę, szynkę, szczypiorek i koperek. w razie potrzeby doprawiamy solą do smaku, ale dopiero na samym końcu, bo przecież używany był bulion !
Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy na 5 min, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Risotto podajemy z płatkami sera lub startym.


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)