czwartek, 18 kwietnia 2019

Babeczki kokosowe z rafaello


Babeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. 
Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. 
Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie, i z pewnością smakować niebanalnie. 
Moje babeczki niespodziankę w sobie mają, rafaello małe ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać.


Składniki na 12 szt.:
ciasto:
  • 4 małe jaja,
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy 16 g,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 50 g drobnych wiórek kokosu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
  • szczypta soli,

oraz:
  • 12 kulek rafaello,
ponadto:
  • 2 białka,
  • szczypta soli,
  • ok. 80 g drobnego cukru białego,
  • mix dekoracji cukrowych np. neon,

Przygotowanie:
Foremki sylikonowe obsypujemy delikatnie mąką.
Białka oddzielamy od żółtek.

Suche składniki:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz budyniem.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na kogel mogel.
Stopniowo dolewamy olej, miksujemy na najwyższych obrotach.

Do kogel mogel dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli.
Pianę mieszamy za pomocą szpatułki, bądź łyżki z przygotowaną masą.

Częścią masy wypełniamy 12 foremek na babeczki, tak po jednej dużej łyżce. Do każdej foremki (na środek ciasta) wkładamy po 1 kuleczce rafaello. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta.

Piekarnik nastawiamy na 160°C - 165°C.

Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu.

Ozdabianie babeczek:
Podczas pieczenia przygotowujemy masę z białek.
Białka miksujemy, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce cukru, do uzyskania gęstej masy, cukier powinien się rozpuścić.
Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z małą ozdobną końcówką.
Babeczki wyciągamy z piekarnika, a temp. zmniejszamy do 100°C z termoobiegiem.
Masą ozdabiamy babeczki tuż po upieczeniu, mają być gorące. Robimy jak najmniejsze wzorki. Posypujemy słodkimi dekoracjami cukierniczymi.
Wkładamy do piekarnika na kilkanaście min, żeby tylko podsuszyć masę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)