wtorek, 19 lutego 2019

Pieczony kurczak nadziany warzywami z pęczakiem z nuta ostrości

Pieczony kurczak nadziany kolorowymi warzywami, kusi swoimi smakami. 
Pod skórką chrupiącą, mięciutkie mięsko się schowało, z nutą ostrości idealnie
 z pęczakiem smakowało.

Składniki:

  • 1 kurczak,
  • 4 duże marchewki,
  • 3 szt. kolorowej papryki (żółta, czerwona, zielona),
  • 200 g kaszy pęczak,
  • pęczek koperku,
  • 1 pakowanie mieszanki przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (15 g),
przyprawy do natarcia kurczaka:

  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu czosnkowego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego chili pieprzu cayenne,
  • 1 kopiata łyżka suszonej zielonej pietruszki,
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprz młotkowanego z kolendrą.

Przygotowanie:
W garnku (wielkość taka, aby zmieścił się cały kurczak) rozpuszczamy 4 łyżki soli w bardzo zimnej wodzie. Wkładamy do niego opłukanego kurczaka, dolewamy tyle wody, żeby cały, był w niej zanurzony. Odstawiamy na 3-4 godz. w chłodne miejsce, albo do lodówki.

Przyprawy do natarcia kurczaka mieszamy.
Kurczaka wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym rącznikiem i nacieramy (wklepujemy) przyprawami.
Odstawiamy na kolejne ok. 2 godz.
Obraną marchew i oczyszczoną z ziaren paprykę kroimy na średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z przyprawą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Kurczaka wypełniamy warzywami (wszystkie się nie zmieszczą), wkładamy go do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi warzywami.
Przekładamy na blachę od piekarnika i pieczemy w 175°C ok. 1,5 godz.
W połowie pieczenia odwracamy całość, ok. 20 min przed końcem rozcinamy worek, żeby upiekła się skórka. W trakcie odwracamy.
W tym czasie gotujemy kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie.
Pęczak mieszamy z warzywami, które luźno piekły się koło kurczaka (warzywa wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, można dodać ok. 2-3 łyżki powstałego sosu) oraz z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)