wtorek, 5 lutego 2019

Pieczona chałka w piance z chrupiącą posypką dyniowo- migdałową podana z karmelizowanymi jabłkami


Chałka w piance jajecznej obtoczona, chrupiącą posypką
 z pestek dyni i migdałów oprószona, w piekarniku pieczona i z  karmelizowanymi jabłkami połączona. 
Takie chałki z pewnością smakiem zaskakują i z kremowymi jabłkami idealnie smakują. 
Składniki:
  •  czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez (nie musi być cała),
  • 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć je na suchej patelni i przestudzić),
  • 1 kopiata łyżka mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • cukier trzcinowy do smaku,
  • ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne,
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko).

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego.
Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm.

Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka dokładnie mieszamy z 2 łyżkami cukru trzcinowego. 
Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy żółtka i całość mieszamy.

Chałkę obtaczamy w piance jajecznej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy zmieloną dynią z migdałami.
Pieczemy pierwsze 5 min w 175°C, następne 4-5 min w 140°C lub do zrumienienia.

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm).
Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy jabłka z dodatkiem cukru.
Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej śmietanki, podgrzewamy do jej zredukowania, delikatnie mieszamy.

Rada: jabłka można pokroić przed pieczeniem chałki, a wysmażyć w czasie ich pieczenia, bo najlepiej będą smakować na ciepło.

Upieczone chałki pod chrupiącą posypką dyniowo migdałową podajemy z karmelizowanymi jabłkami, dokładamy dodatkowo całe pestki z dyni.



2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) i dziękuję za zaproszenie, pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)