środa, 16 maja 2018

Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku


Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy. 
Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam. 
Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie zwolenników dań grillowych.

Składniki:
  • frankfurterki wędzone,
  • 1 garść świeżych zielonych szparagów,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone,
  • 2 białe kiełbasy,
  • 2 małe młode cukinie,
  • 1 maniok,
  • 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili,
  • mieszanka przypraw do warzyw na grilla,
  • olej rzepakowy,
  • sól.

Przygotowanie:
Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz.
SZASZŁYKI:
Jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią.

Szaszłyki warzywne:
Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę.
Na wykałaczki nabijamy pokrojone w kostkę cukinię, pomidorki oraz cebulę (tutaj dodajemy mniejsze kawałki). Szaszłyki spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą warzywną do grilla.

Szaszłyki z kiełbasą:
Białą kiełbasę i cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części.
Cebulę przygotowaliśmy wcześniej (jak przy warzywnych szaszłykach).
Na wykałaczki nadziewamy kolejno cukinię, białą kiełbasę, cebulę, frankfurterka i tak na zmianę.

Szaszłyk - szparag frankfurterka:
Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie ich w łuk.
Na desce układamy po długości, jedna koło drugiej, na zmianę, szparag, kiełbaskę (na 3 kiełbaski, 4 szparagi). Łączymy je za pomocą wykałaczek, w 3 miejscach.

GRILLOWANIE
Najwięcej czasu na grillu wymaga maniok. Grillujemy go z dwóch str. jak talarki, skrapiając je olejem.
Szaszłyki warzywne i z kiełbasą można grillować na tackach aluminiowych, w trakcie delikatnie spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą grill do warzyw.
Szaszłyk szparag frankfurterka grillujemy bezpośrednio na rożnie, w trakcie odwracamy tylko jeden raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)