poniedziałek, 14 maja 2018

Grillowane szparagi z białą kiełbasą, pak choy i ziemniakami


Białe kiełbaski, razem ze szparagami grillowane smaku im nadały, a mięta i olej smakowy, ostrości oraz świeżości dodały. Pak choy olejem zostało wyostrzone, włoskimi przyprawami doprawiane, ziemniaki zaś bezpośrednio na rożnie się grillowały, dzięki temu chrupiącą skorupkę uzyskały. Po połączeniu kiełbasy z warzywami, można było delektować się ciekawymi smakami.



Składniki:
  • 2 pak choy,
  • olej rzepakowy, smakowy ostra papryka, bazylia, pomidor,
  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • 4 szt. kiełbasy białej wieprzowej,
  • świeża mięta,
  • włoskie zioła świeżo mielone do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • małe ziemniaki.



Przygotowanie:
Kapustę pak choy kroimy po długości. Polewamy olejem rzepakowym od wewnętrznej str., doprawiamy włoskimi przyprawami i zawijamy w folię aluminiową.

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).
Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.
Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem (nie za dużo) i obtaczamy je w nim.


Dzielimy na 4 porcje, układamy na foli aluminiowej, dodajemy po gałązce mięty. Na każdą porcję dokładamy po jednej kiełbasie, doprawiamy pieprzem i zawijamy w folię.

Na rożnie układamy ziemniaki, grillujemy, do momenty, aż będą al dente. W tym czasie na rożno dodajemy pak choy, szparagi z białą kiełbasą i grillujemy. Na sam koniec ze szparagów wyciągamy kiełbasy i kilka minut grillujemy bezpośrednio na rożnie, żeby się przyrumieniły.
Ziemniaki przed podaniem kroimy na połowę, oprószamy solą.

Rada: ziemniaki wybieramy jak najmniejsze, żeby szybko się upiekły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)