wtorek, 15 maja 2018

Grillowana wątróbka z indyka w czerwonej cebuli na ostro, z nutą wędzonej papryki

Słońce 🌞świeci, na polu szaleją się dzieci 👧🧑🏃‍♀️🏃‍♂️🥅, a ja 👩‍🍳na grillu 🔥 dania przygotowuję 🍽️, czasem nieźle kombinuję. Tym razem wątróbkę w czerwonej cebuli grillowałam do której świeżą kolendrę dodałam. Soli nie używałam, bo w przyprawie do warzyw i sosie sojowym ją miałam. Tuż przed podaniem jeszcze świeżej kolendry dołożyłam i słodką mieloną papryką wędzoną 🌶️ doprawiłam. Jak dla mnie to było danie ekspresowe i w smaku wyjątkowe 😍.

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g wątróbki z indyka,
  • 2 cebule czerwone,
  • przyprawa grill do warzyw,
  • 1  łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • świeża kolendra,
  • mielona słodka papryka wędzona,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku.

Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill do warzyw.

Do cebuli dodajemy wątróbkę, dolewamy sos sojowy, olej, doprawiamy chili i całość mieszamy.
Odstawiamy na ok. 15 min.

Wątróbkę z cebulą i sosem przekładamy na podwójnie złożoną folię aluminiową, dodajemy świeżej kolendry i zamykamy folię.

Grillujemy całość tak długo, aż wątróbka będzie idealna tzn. taka jak lubicie. Pod koniec grillowania rozchylamy folię, żeby odparował nadmiar powstałego sosu.
Wątróbkę przed podaniem posypujemy słodką papryką wędzoną, oraz dodajemy listki świeżej kolendry.

Rada: na samym końcu, w razie potrzeby doprawiamy solą, ale w przyprawach do warzyw i sosie sojowym już ją mamy, więc nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)