poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Sałatka z ziołowymi polędwiczkami i owocowymi dodatkami

Polędwiczki w ziołach obtoczyłam i na oleju wysmażyłam. Mieszankę sałat na talerzu poukładałam, do których mięso dodałam.Paseczkami marchewki ozdobiłam i owoce dołożyłam. Physalis o delikatnym słodko-kwaśnym smaku i nutą goryczki, z granatem orzeźwiającym, dodatkowo po ugryzieniu chrupiącym, ciekawie sałatkę urozmaiciły, i swoimi właściwościami, ją wzbogaciły. Całość doprawionym olejem skropiłam i czarnym sezamem oprószyłam.



Składniki na 2 porcje:

  • 10 cienkich plasterków polędwiczki wieprzowej,
zioła i przyprawy:
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii,
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano,
  • szczypta soli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
ponadto:
  • 2 garście mix-u sałatkowego (czerwona sałata, roszponka, sałata rzymska, sałatą fryzowana zielona),
  • 1 marchew,
  • 6 physalis,
  • 2 łyżki nasion granatu,
  • 2 łyżki sezamu czarnego,
  • olej rzepakowy,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • czosnek suszony świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy ze sobą, miksujemy je za pomocą blendera, lub rozdrabniamy w moździerzu.
Polędwiczkę w plasterkach delikatnie rozbijamy palcami, obtaczamy w przygotowanych ziołach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim polędwiczki, po  max 2 min z każdej strony, czas zależy od tego jak zostaną pokrojone. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i studzimy.

Marchew obieramy i kroimy na cienkie słupki, a physalis na połowę.
60 ml oleju rzepakowego doprawiamy czosnkiem i papryczką chili świeżo mieloną – będziemy nim polewać całą sałatkę, tuż przed podaniem.

Na talerzu układamy garść sałatki, dodajemy polędwiczki, marchew, physalis, całość posypujemy czarnym sezamem i nasionami granatu.
Sałatkę podajemy z aromatycznym olejem rzepakowy, którym polewamy świeżo przygotowaną sałatkę.

Rada: polędwiczki smażymy jak najkrócej, bo im dłużej tym będą twardsze i mniej smaczne.


Dlaczego warto jeść  PHYSALIS ?
Physalis ma wiele właściwości odżywczych, zawiera witaminę C, B1 i B3, wapń, fosfor oraz karetenoidy.

Physalis warto włączyć do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie. Poza tym "złote jagody" powinny jeść osoby, które mają problemy z układem krwionośnym, trawieniem i stawami, a do tego dużo się stresują. Physalis może też działać przeciwstarzeniowo, dlatego jeśli chcecie zachować zdrowy i młody wygląd na dłużej - warto pamiętać o takim pysznym "lekarstwie". źródło www.milionkobiet.pl
Granat - korzyści dla zdrowia
Granat i sok wyciśnięty z owoców granatów dorobił się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, które powodują raka, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.
Co można zyskać, jedząc granaty lub pijąc z nich sok?
  • Jedząc granaty można poprawić krążenie krwi,  zredukować złogi i zwapnienia oraz obniżyć ciśnienie krwi. Jeśli masz za wysoki poziom cholesterolu, to dzięki granatom go obniżysz.
  • Granaty pomagają w walce z rakiem prostaty. Dowiedli tego amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania na 48 chorych, u których kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.
  • Granaty polecane są też dla kobiet, mogą bowiem wspierać leczenie raka piersi.
  • Powinni je jadać seniorzy - zapobiegają procesom starzenia a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.
  • Dobre są dla osób mających problemy trawienne.
  • Przynoszą ulgę przy dolegliwościach kobiecych PMS i objawach związanych z menopauzą, dzięki zawartości  fitoestrogenów.
  • Powinni na te owoce życzliwie spojrzeć również panowie, bo przeciwdziałają problemom z erekcją. W medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję. źródło-  http://beszamel.se.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)