środa, 25 kwietnia 2018

Penne czosnkowe z pak choi i jajkiem

Danie dla siebie 👩 (jednej GŁODNEJ 🤪 osoby) przygotowałam, bo wielką ochotę na pak choi miałam. Czosnek na patelni 🥄🥘 zeszkliłam, do miseczki przełożyłam, a na tym oleju pak choi wysmażyłam. Ugotowany makaron penne 🍝 dodałam, przemieszałam 🥄, a na środek jajko wbiłam 🍳 i całość doprawiłam. Białko podsmażyłam, a żółtko do rozlania pozostawiłam. Całość parmezanem 🧀 posypałam i już się z wielkim smakiem zajadałam 😋.


Składniki na 1 porcję:


  • ok. 50 g PENNE RIGATE Barilla,
  • 1 szt. małego pak choi,
  • 1 jajko,
  • ½ główki czosnku (całe ząbki),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszony lub świeży koperek,
  • ser parmezan.

 Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.
Pak choi kroimy po długości na plastry.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego podsmażamy na nim czosnek. Nie można ich za mocno przypiec, bo będzie gorzki smak. Ząbki czosnku przekładamy do miseczki i na tym oleju podsmażamy pak choi. Doprawiamy solą do smaku.

Dodajemy makaron, czosnek, koperek i mieszamy. Na środku robimy niewielkie wgłębienie (przez przesunięcie makaronu na zewnątrz patelni) do którego wbijamy jajko (żółtko powinno być w całości).
Patelnię przykrywamy pokrywką, podgrzewamy tylko tyle, żeby białko się ścięło, a żółtko po przekrojeniu się rozlało.

Całość przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy bardzo drobno startym parmezanem. Dodajemy podsmażone ząbki czosnku.

Smacznego


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)