piątek, 13 kwietnia 2018

Makaron ze szparagami - zielony bączek

 Zielono dookoła wszędzie, więc na talerzu makaron w zieleni też będzie. Bączek fajnie zakręcony z szparagami i ziołami został połączony. 
Danie smaczne, zdrowe i ekspresowe. 





Składniki:

  • 250 g makaronu np. bączek, świderki,
  • garść zielonych szparagów,
  • świeży lubczyk,
  •  świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • świeża zielona pietruszka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • sok z cytryny,
  • serek biały solankowy.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce).
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy
w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. 
Dodajemy szparagi i podgrzewamy max 2 min, mają być al dente.
Następnie skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Dodajemy makaron, posiekane zioła, mieszamy.
Podajemy z serkiem i listkami bazylii.
Smacznego :)

"CZUJĘ MIĘTĘ" cz. III, czyli mięta w mojej kuchni

2 komentarze:

  1. Pyszny wiosenny obiad! Bardzo apetyczny! Dziękuję za dołączenie do mojej miętowej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)