środa, 4 kwietnia 2018

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. 
Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany.
Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny.


Składniki, forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g),
  • 2 małe jaja (lub 1 duże),
  • 15 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,

masa:
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku),
  • 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak  (60 g),
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 100 g białej czekolady,
  • 500 g serka mascarpone,
ponadto:
  • ok 50 g physalis,
  • cukier puder trzcinowy.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Masa:
Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.
Stopniowo, cały czas miksując,  dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,
i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis.
Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.
Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)