poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Grillowe pszenne placki na kefirze

 Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z sałatkami, kiełbaskami do podania. Bardzo szybko placki się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące, smaczne, zdrowe, jako przekąska genialne.

Składniki:
  • 500 g maki pszennej ( użyłam typ 405),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
  • 250 ml kefiru,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 2-3 łyżki wody,

ponadto:
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-15 minut. 

Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji.

Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy.

Placki pieczemy na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C) i pieczemy z dwóch stron. Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali.

Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220°C przez ok.  3 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)