wtorek, 13 marca 2018

Zupa wiosenna z jarmużem – ekspresowa

Wiosna kroczy do nas powoli, więcej czasu na świeżym powietrzu, spędzić każdy woli. Zamiast w kuchni gotować godzinami, warto pospacerować z całymi rodzinami. Przepis na zupę ekspresową warto zanotować i od czasu do czasu szybko ją ugotować. Mrożonki z 9 składników najpierw podsmażamy, ziołami, przyprawami doprawiamy, miksujemy i z jarmużem zagotowujemy. Z czarnuszką podajemy i już po chwili zupę jemy.
 Zupa z warzyw kolorowych jest przygotowana, ale w innej formie jest podana. Moje dzieci niektórych warzyw nie  zjadają, a tu je sprytnie schowane mają. To takie moje kombinowanie, na zdrowe warzywne danie.



Składniki:
·       2 łyżki oleju rzepakowego,
·       450 g mrożonek - Zupa Wiosenna 9- składnikowa Hortex,
·       ok. 8 mrożonych kostek siekanego jarmużu Hortex,
·       4 łyżki jasnego sosu sojowego,
·       1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
·       1 łyżeczka suszonej mięty,
·       ½ mielonej papryki słodkiej,
·       1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
·       pieprz czarny mielony do smaku,
·       sól do smaku,
ponadto:
·       czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy mrożone wiosenne warzywa i całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy, ciągle mieszając podsmażamy warzywa do momentu wchłonięcia sosu.
Wlewamy ok. 1 litra gorącej wody i warzywa gotujemy do miękkości.
Dodajemy zioła i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, miętę, paprykę słodką i wędzoną. Całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dopiero teraz dodajemy jarmuż, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Po dodaniu jarmużu, nie miksujemy już zupy.

Przed podaniem posypujemy chrupiąca czarnuszką.



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)