sobota, 13 stycznia 2018

Chleb oliwkowy

 Mąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione.  Po wyrośnięciu, oliwą muśnięciu, w piekarniku pieczemy i po przestygnięciu, jemy. Skórka chrupiąca, miąższ delikatny, oliwkami doprawiony, to mojego syna chlebek ulubiony.   

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej typ 480,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ok. 2  łyżeczek soli, do smaku,
  • 150 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 50 ml oliwy z oliwek extra,
  • 300 ml wody,
ponadto: 
  • oliwa do wysmarowania ciasta,
  •  mąka do podsypania.


Przygotowanie:
W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, można je krótko zmiksować.
  
Do  wyrośniętego zaczynu  dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku można ciasto mieszać dużą, drewnianą łyżką.
Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Ponownie (krótko) zagniatamy, w razie potrzeby można dodać mąki, ciasto powinno być delikatne, miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.



Formułujemy kulę, przekładamy na blachę od piekarnika (podsypaną mąką, lub wyłożoną pergaminem).
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Tuż przed pieczeniem, wierzch ciasta smarujemy oliwą, tą samą co dodawaliśmy do ciasta.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.




Wypiekamy- pieczywo

4 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam domowy chlebek, a na taki z oliwkami, to już całkiem ślinka mi cieknie. =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z oliwkami musiał smakować obłędnie! :) Aż ślinka cieknie... ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)