niedziela, 3 grudnia 2017

Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną

Jesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. 
Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. 
Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. 
Wędzona papryka była wyczuwalna, a ostrość idealna. 
Podczas krojenia, obierania noże i obieraczkę firmy Ambition używałam, dzięki nim wszystko szybko i sprawnie przygotowała. Gołąbki na talerz#myAmbition podałam, które jogurtem naturalnym ze szczypiorkiem polałam. 
Takie połączenie idealnie współgrało i świetnie smakowało. 
Najważniejsze jest dla mnie zdrowe odżywianie, jednocześnie, żeby wszystkim smakowało każde danie. Warzywa niech przeważają, bo przecież mnóstwo zdrowych składników zawierają, a jesienne w dodatku są kolorowe, w smaku wyjątkowe. Przyprawy, dobrze dobrane smak wyostrzają i kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają. 

Składniki:

farsz:
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 4 średniej wielkości białe cebule,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 kg dyni piżmowej,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku),
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
  • 2 łyżki pietruszki suszonej,
ponadto:
  • sól himalajska do smaku,
  • duża biała kapusta na gołąbki,
  • świeży szczypiorek,
  • jogurt naturalny albo śmietana 18%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy chili.

Przygotowanie:
Farsz:
Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie.

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem.
Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko.
Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę.
Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę.
Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy. 

Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając.
Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz  pieprz, mieszamy.

Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.

Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak.
Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki.
Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię.




Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

RABATdo sklepu Dajar na hasło: ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)