czwartek, 5 października 2017

Tarta mocno grzybowa na cieście francuskim

Tatra na cieście francuskim, jest szybka do przygotowania i każdy może podjąć się tego zadania. Nie ma co tu za wiele kombinować 😋, nie  trzeba dobrze gotować 🍴, bo tylko grzyby 🍄🍄🍄 smażymy i z pozostałymi składnikami łączymy. Ciasto na formę przekładamy, masę na bazie sosu grzybowego🍄🍄🍄 na nie przelewamy, grzybów 🍄🍄🍄 dodajemy i tylko pieczemy ♨. To taka tarta ekspresowa ⏳, naprawdę smaczna 😄, mocno grzybowa 🍄🍄🍄. Polecam szczególnie tym, co za grzybami 🍄🍄🍄 przepadają i tym co, na nowe smaki się otwierają 😉


Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300 g,
  • 2 opakowania sosu grzybowego Winiary,
  • ok. 300 g grzybów - prawdziwków, borowików,
  • 1 łyżka masła – ok. 20 g,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 100 g sera  sałatkowo-kanapkowego chudego,
  • 2 duże jaja,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki.
Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy.

Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy śmietanki, dodajemy jajka, ser i za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Masę przelewamy na ciasto, na wierz dokładamy grzyby. Wierzch posypujemy pieprzem.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 20 min.


Smacznego :)
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

2 komentarze:

  1. O... Tarty z grzybami jeszcze w tym sezonie nie robiłam. Może trzeba zrobić? Tylko żadnych gotowców!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten gotowiec, to dla zapracowanych, czasem tak trzeba :) Zapraszam na https://monikismakolyki.blogspot.com/2015/08/mini-tarty-serowe-z-kurkami-podane-z.html
      https://monikismakolyki.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kurkami-na-fasoli-czerwonej.html

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)