wtorek, 3 października 2017

Pęczak z rydzami, papryką pieczoną o nucie wędzonej

Rydze 🍄🍄🍄 z cebulą wysmażone, papryki w piekarniku upieczone, 
na paski pokrojone, do grzybów 🍄🍄🍄zostały dołożone. 
Pęczak w warzywnym bulionie ☕ ugotowany, z rydzami 🍄🍄🍄 wymieszany, na ostro 😈 doprawiony, 
a dzięki mielonej słodkiej papryce uzyskał smak wędzony 😉.

Składniki:
·       ok. 200 g świeżych rydzy,
·       1 duża łyżka masła,
·       2 duże papryki czerwone,
·       200 g białej cebuli,
·       200 g kaszy pęczak,
·       2 kostki bulionu warzywnego Winiary,
·       sól do smaku,
·       pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
·       1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej,
·       1 płaska łyżka przyprawy suszonych pomidorów z chili i oregano,
·       pęczek naci pietruszki.

Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym (2 kostki rozpuszczone w wodzie) odcedzamy.

Rada: bulion powinien być wyrazisty, słony, żeby kasza przeszła smakami.

Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż skórka będzie przypalona. Zawijamy je w folię aluminiową, pozostawiamy na kilka min i ściągamy z nich skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w paski.

Rydze oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki (paski ok. 1,5 cm), a małe pozostawiamy w całości.
Obraną cebulę kroimy w piórka.

Rada: cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw, równolegle do kierunki, w którym rosła cebula.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy paprykę pieczoną, pieprz do smaku i przyprawę z pomidorów suszonych.
Całość mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy ugotowany pęczak, mieloną paprykę wędzoną, całość mieszamy i dopiero, dodatkowo doprawiamy, pieprzem i solą.
 Po podgrzaniu, zostawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Do całości dodajemy posiekanej naci pietruszki.

Rada: danie można przygotować wieczorem, i podać je następnego dnia na obiad, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Taka kasza, jeszcze bardziej przejdzie wszystkimi smakami.


Polecam :)

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)