niedziela, 15 października 2017

Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto

Ciasto z kaszy i warzyw przygotowałam, do którego mnóstwo ziół i przypraw dodałam. 
Całość w piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam. 
Dzięki przyprawom jakie zmieszałam, ciekawy smak uzyskałam, który wyszedł ostry, niebanalny, w połączeniu z kaszą i warzywami idealny. 
Mozzarella i pesto ciekawie się tu wkomponowały i swojego smaku całości nadały. 
Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania. 
Uwierzcie mi, że naprawdę bardzo łatwo je się przygotowuje, a efektu smakowego nikt, nie pożałuje.  


Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:


zioła i przyprawy:

  • duży pęczek szczypiorku,
  • garść świeżego lubczyku,
  • garść mięty zwykłej i pieprzowej,
  • duży pęczek pietruszki naci,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy czarnego, świeżo mielonego,
  • ½ łyżeczki płaskiej kminku mielonego,
  • czubek łyżeczki cynamonu mielonego,
  • czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • czubek łyżeczki mielonego pieprzu cayenne chili,

ponadto:
  • 200 g cebuli czerwonej,
  • 500 g batata,
  • 2 duże papryki czerwone (ok. 400 g),
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • sól do smaku,
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 duże kule mozzarelli (250 g),
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,

pesto:
  • 100 g  rukoli,
  • 2 łyżki orzeszków pinii,
  • ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia,
  • 10 czarnych oliwek bez pestek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 kopiasta łyżka kapary,
  • 10 g startego sera grana padano,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw.
W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół.
Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki.

Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę.

Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej wszystko się ugotuje.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, połowa czasu niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy. 
W tym samym czasie przygotowujemy krem z warzyw i przypraw.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy bataty, paprykę i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy mieszankę z przypraw,  przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie. 
  
Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealny krem, pozbywamy się liści laurowych i skórki z papryki.

Do przygotowanego kremu dodajemy kaszę (ugotowaną na al dente), śmietankę oraz posiekane świeże zioła, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku.

Rada: do kremu nie dodawaliśmy soli, zastąpiły ją przyprawy i zioła, dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona.

Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka.

Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy sera pokrojonego w plastry. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika, zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 10 min). 

Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę. 

Pesto:
Podczas pieczenia (lub wcześniej) przygotowujemy pesto z rukoli.
Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, kapary z dodatkiem oleju i orzeszków. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z serem i dopiero na końcu dodajemy sól.

Na wierzch ciasta  równomiernie nakładamy pesto.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Prezentuje się zjawiskowo! Uwielbiam jaglankę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)