sobota, 16 września 2017

Zupa krem z pomidorków koktajlowych i batata, na ostro o nucie wędzonej papryki

Zupę pomidorową  🍲 z pomidorków koktajlowych 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅
ugotowałam, do której dodatkowo batat 🍠 dodałam. 
Mocno warzywna 🌶️🍅🥕🍠, fajnie kremowa, a dzięki przyprawom 🌾 wyjątkowa.
Słodycz 🍬 z ostrością 😈 ciekawie się komponuje, a wędzona papryka im wtóruje. 
Polecam Wam 😍 ją ugotować, a nie będziecie żałować 😊. 
Można ją z grzankami podawać lub samą zajadać.

Składniki na ok 2 l:
·       1 kg pomidorków koktajlowych,
·       1 duży batat (ok. 0,5 kg),
·       4 duże ząbki czosnku,
·       4 cebule szalotki,
·       1 średnia marchew,
·       2 łyżki oleju rzepakowego,
·       500 ml przecieru pomidorowego,
·       1 łyżka soli,
·       2 płaskie łyżeczki cukru,
·       ½ płaskiej łyżeczki Chili pieprzu Cayenne,
·       1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
·       ½  płaskiej łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
·       1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
·       1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
·       ok. 350 ml wody.

Przygotowanie:
Warzywa obieramy.
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki.
Batat kroimy w słupki,  jak na frytki, lub kostkę.
Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, czosnek i marchew.
Dodajemy w całości pomidorki i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy pomidorki puszczą sok, dodajemy batat i ok. 200 ml wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrtywą.
 Kiedy batat będzie al dente dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, oprócz papryki wędzonej (ją dodamy na samym końcu).
Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki.
Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów.
Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy.
Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody.

Rada: pieprzu możemy dodać na samym końcu, jeśli chcemy uzyskać ostrość wg własnego smaku.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)