sobota, 9 września 2017

Sernik na zimno, na mleczku kokosowym z borówkami amerykańskimi

Sernik 🍰 w przygotowaniu ekspresowy, bo w kilka minut ⏰ jest gotowy. Tylko, nie od razu go zjadamy 👅, bo do zastygnięcia, na kilka godzin ⌛ odstawiamy. 
Jeśli za borówkami amerykańskimi nie przepadacie, to swoich ulubionych owoców  🍑🍒🍓🍇 do masy dokładacie. 
Polecam szczególnie, dla tych, co nie lubią pieczenia i długiego w kuchni siedzenia.

Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:

·       400 ml mleczka kokosowego (1 opakowanie puszki),
·       500 g mielonego sera na sernik,
·       1 opakowanie żelatyny fix deserowej do serników na zimno (60 g),
·       250 g – 300 g małych borówek amerykańskich,
·       50 g cukru pudru z wanilią,
·       mielony karmel i wanilia do deserów.

Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę fix, cukier puder i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy.

Do miksera przekładamy ser, dodajemy przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy ok. 1,5 min.

Masę przelewamy do tortownicy, dodajemy 200 g borówek, mieszamy i wyrównujemy wierzch. Pozostałe borówki układamy na wierzch sernika, a garść zostawiamy do dekoracji.

Sernik oprószamy mielonym karmelem i wanilią.

Przekładamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia, najlepiej na noc, żeby nie kusił, zanim dobrze zastygnie.


 Rada: jeśli nie macie cukru pudru z wanilią, wystarczy użyć zwykłego, i dodać ziarenek, z połowy laski wanilii. 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)