piątek, 15 września 2017

Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną

Jesień powoli nas dopada, do lasu iść wypada, grzybów pozbierać i za przyrządzania dań, z nich się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. 
Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały.
Składniki na ok 4-5 porcji:


roladki:
0,5 kg schabu,
ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi,
2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili,
100 % oleju rzepakowego,

sos kurkowo kremowy:
400 g świeżych małych kurek,
1 mała główka czosnku,
½ cytryny,
pieprz czarny grubo mielony do smaku,
400 ml słodkiej śmietanki 30%,
150 ml wody,
sól do smaku,
1 łyżka masła,
1 łyżka 100% oleju rzepakowego,
½ łyżeczki przyprawy grama salama,
pęczek świeżego szczypiorku,

ponadto:
ok. 300 g kaszy gryczanej,
 sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
roladki
Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt.
Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem.
Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy.

Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę.
Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna być mniejsza niż szerokość mięsa.
Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor.

Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały temperaturę.

sos kurkowo kremowy
Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe, pozostawiamy je w całości.
Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy część kurek i całość smażymy do odparowania wody. Przekładamy do garnka o szerokim dnie,(lub do dużej patelni) i podsmażamy kolejną partię grzybów.
Do kurek dodajemy startej skórki z połowy cytryny, ok. 1-2 łyżki skoku, oraz sól i pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną na końcu)

Śmietankę mieszamy z woda, wlewamy ja do kurek i zagotowujemy, często mieszamy.
Dodajemy roladki i całość powoli gotujemy do momentu, aż śmietanka częściowo się zredukuje, będzie gęsta w formie sosu. Nie zapominamy o mieszaniu.
Całość doprawiamy grama masala, a na końcu solą i pieprzem.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę. Ma być ugotowana na sypko, na al dente.

Kaszę podajemy z roladkami i sosem kremowym z kurkami. Dokładamy podsmażone, bez sosu kurki i szczypiorek do dekoracji.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)