wtorek, 26 września 2017

Grzybowy odlot w cieście drożdżowym

Prawdziwki 🍄 w lesie znalezione 👀, zostały w cebulce uduszone. 
Sos grzybowy 🍄 ze śmietanką, koperkiem i jajkami 🍳 zmieszany, został do grzybów 🍄 dodany.
 Ciasto z mąki pełnoziarnistej dobrze wyrobione, do wyrośnięcia pozostawione, 
na okrąg rozwałkowane, do formy przełożone i farszem wypełnione. 
Brzegi ciasta pozwijane, jajkiem posmarowane, w piekarniku upieczone,
 na ciepło, ze smakiem zjedzone 👅. 
Prawdziwkowy 🍄 odlot, bo trochę kosmiczny 👽 spodek imituje i „kosmicznie” dobrze smakuje 😉.

Składniki na okrągła formę, na tarte, o średnicy ok. 30 cm:


 farsz:

·       1 kopiasta łyżka masła,

·       ok. 400 g świeżych grzybów prawdziwków,

·       200 g białej cebuli,

·       pęczek świeżego koperku,

·       sól do smaku,

·       pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

·       1 opakowanie sosu grzybowego Winiary,

·       100 g słodkiej śmietanki 30%,

·       2 jajka,


ciasto:

·       ok. 350 g mąki pełnoziarnistej pszennej,

·       1 płaska łyżeczka soli,

·       ½ łyżeczki cukru,

·       30 g świeżych drożdży,

·       150 ml ciepłej wody,

·       30 ml oleju rzepakowego,


ponadto:

·       1 jajko do smarowania ciasta,

·       mąka do podsypania.

Przygotowanie:
 ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. Następnie, jeszcze raz zagniatamy i  wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia, ok 10 -15 min.
Rada: ciasto można wałkować od razu na papierze do pieczenia i w całości przenieść. Ciasta ma być więcej niż obwód blachy.
farsz:
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę.
Dodajemy grzyby i smażymy je na wolnym ogniu, często mieszając. Grzyby powinny, dusić się w cebuli. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos Winiary (w proszku) przesypujemy do miseczki, wlewamy do niego śmietankę i całość za pomocą trzepaczki dokładnie, energicznie mieszamy.
Jajka roztrzepujemy, koperek drobno siekamy i mieszamy z sosem.
Całość przelewamy do wysmażonych i przestudzonych grzybów, łączymy składniki.


Tak przygotowany farsz przekładamy na ciasto i rozprowadzamy je równomiernie.
Wolne brzegi ciasta znajdujące się po za formą, zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie część farszu. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 190°C. 


 Smacznego :)

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

4 komentarze:

  1. skradaś me serce! tfe! podniebienie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo mnie to cieszy:) moim teściom też skradłam, ale oni mogli się smakiem delektować :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)