piątek, 29 września 2017

Fuczki z prawdziwkami

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. 
Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. 
Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. 
Powiem TAK. smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie. 



Składniki ok 20 szt.:
ciasto:
·       200 g mąki pszennej,
·       250 ml mleka 2%,
·       1 jajko,
·       1 żółtko,
·       1 płaska łyżeczka soli (do smaku),
grzyby z kapustą:
·       200 g świeżych prawdziwków,
·       ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
·       1 łyżka masła,
·       1 duża biała cebula (ok. 100 g),
·       100 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus,
·       100 ml wody,
·       1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,

·       1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
·       ½ łyżeczka kminku mielonego,
·       świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
ponadto:
·       olej rzepakowy do smażenia,
·       jogurt grecki.

Przygotowanie:

grzyby z kapustą:
Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, często mieszając.
Do bulionu (koncentratu drobiowego Krakus) dolewamy gorącej wody i zalewamy nim grzyby z cebulą. Dodajemy pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kminku (smak powinien być ostry, wyrazisty) i całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż cały bulion odparuje, grzyby wchłoną smak - NIE DODAJEMY SOLI! 

Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia.

ciasto:
Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku.

Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten.

Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm).

RADA: ciasto na patelnię przekładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, jedną nabieramy, a drugą ściągamy.

Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem jogurtu greckiego, który można doprawić solą i pieprzem.




Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)