piątek, 8 września 2017

Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami

Grillowane ♨ cheesburgery 🍔, kuszą nie tylko kolorami, ale i smakami. 
Czasem nie ma co, kalorii się obawiać, tylko z wielką ochotą, je zajadać.
Trochę na łatwiznę poleciałam, bo z gotowych krążków, burgerów i bułek je przygotowałam.  Jednak, mnóstwo warzyw 🍅 do nich dodałam, które wcześniej też grillowałam ♨.
Serów scamorza i parmezanu, do nich dołożyłam i dzięki temu ciekawy smak stworzyłam.  


Składniki:
  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem,
  • 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 młoda mała cukinia,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm),
  • 4 płaskie łyżki startego parmezanu,
  • 1 mała sałata rzymska mini
oraz:
  • płatki chili świeżo mielone,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • szczypiorek,
  • listki świeżej mięty,
  • sos majonezowy: ziołowy i curry.
Przygotowanie:
Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw.
Cebule kroimy w krążki, powinny zostać w całości, nie rozdzielamy ich.
Paprykę kroimy w plasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy.
Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej str.
W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, paprykę, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka.

Bułki przekrawamy na połowę i krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu.
Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony.
Składamy cheeseburgery:
Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem.
Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek papryki, plaster pomidora), całość doprawiamy chili, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy listki mięty, sos ziołowy, liście sałaty i przykrywamy górną częścią bułki.
Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)