niedziela, 17 września 2017

Bavette z pastą serowo koperkową z awokado na ostro

Szybkie, zdrowe i smaczne danie makaronowe, w kilka minut i jest gotowe. Tuż po przygotowaniu najlepiej smakuje, a swoją delikatnością, połączoną z ostrością zaskakuje.

Składniki 3 porcje:
  • 200 g makaronu BAVETTE n.13 Barilla,
  • 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • pęczek świeżego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszone chili świeżo mielone do smaku,
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Soli używamy mniej niż zwykle ponieważ pasta będzie słona.

W tym czasie przygotowujemy pastę.
Awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ.
Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki.

Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.

Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki.


Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze koperkiem, pieprzem i chili.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)