niedziela, 10 września 2017

Bavette z boczniakiem i pasternakiem

 Bavette to makaron spaghetti 🍝, tyle, że spłaszczony, delikatnie wgłębiony. Z sosami przeważnie się go podaje, ale do innych dań 🍴 równie się nadaje. Grzyby 🍄 teraz swoje wzięcie mają, bo w lesie jeden, za drugim wyrastają. Ja 👱 na boczniaki 🍄 się zdecydowałam, chociaż w lesie ich nie zebrałam 😋, bo one, późną jesienią 🍁 wyrastają, gdzie na pniach drzew liściastych 🌿, swoje miejsce mają.  Same kapelusze, z cebulą, pasternakiem wysmażyłam, na ostro 😈 doprawiłam, makaronu dodałam i z świeżą pietruszką oraz serem wymieszałam. 

Dla grzybowych 🍄 smakoszy, to danie idealne 🍝, dodatkowo w przygotowaniu, ekspresowe ⌛ i banalne.



Składniki na 2 porcje:


  • 1 garść makaronu Bavette n 13 Barilla,
  • 1 biała cebula,
  • 250 g boczniaków ostrygowatych,
  • 1 duży pasternak,
  • ok. 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  •  ser grana padano,
  • świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone boczniaki (same kapelusze, bez nóżek) kroimy na paski, a cebulę w kostkę.
Pasternak obieramy za pomocą nożyka, a następnie na bardzo cienkie plasterki.
Układamy je, jeden na drugim i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym samym czasie, przygotowujemy pozostałe składniki.

Równocześnie na dwóch patelniach rozgrzewamy po dwie łyżki oleju. Na jednej podsmażamy cebulę z pasternakiem, z dodatkiem cukru i soli.
Na drugiej podsmażamy boczniaki.
Rada: boczniaki dodajemy na rozgrzany olej i pozostawiamy, aż się podsmaży, następnie odwracamy.

Makaron mieszamy z cebulą, pasternakiem, grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

Podajemy z pietruszką i startym serem.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)