czwartek, 31 sierpnia 2017

Tarta panna cotta, dwu kolorowa, mocno piernikowa

Tarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową panna cottę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam. 
Tarta, dla tych co za słodyczami nie przepadają, ale ochotę na małe co nieco mają. Lekko gorzka dzięki czekoladzie, ale mając pierniki w swoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta wyszła, smaczna - niebanalna.  
Składniki na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
  • 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 1 małe jajko,
biała panna cotta:
  • 500 ml mleka 2% tłuszczu,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny ( na 600 ml płynu),
  • 1 łyżka syropu trzcinowego,
czekoladowa panna cotta:
  • 500 ml mleka 2% tłuszczu,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 30 g gorzkiej czekolady 90% cacao,
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny (na 500 ml płynu),
ponadto:
  • ok. 150 g świeżych malin,
  • 1 opakowanie piernika Kopernik Toruń - Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym(180 g).
Przygotowanie:

ciasto:
Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy.
Pierniki „Flisaczki”, dzielimy na mniejsze kawałeczki i miksujemy. Dodajemy wiórka, masło, roztrzepane jajko i całość mieszamy, zagniatamy, aż powstanie jednolita masa.

 Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Rada: ciasto można podsypać wiórkami kokosowymi.

Piekarnik nastawiamy na 225°C i ciasto pieczemy max 10 min.

Pozostawiamy do przestygnięcia.

biała panna cotta:
W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietanką, dodajemy syrop trzcinowy i żelatynę.
Za po mocą trzepaczki całość mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu, do czasu mieszamy. 
Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, przelewamy na ciasto.

"Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym" kroimy na małe kawałeczki.
Część piernika dodajemy do białej pana cotty, dokładamy maliny i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.

czekoladowa panna cotta:
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy żelatyny, dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucamy pokrojone drobno kawałki czekolad i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
 Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, przelewamy ją na białą panna cottę. Na wierzch dodajemy pozostałe kawałeczki  pokrojonego "Torcika" pierników. Dodajemy maliny i całość schładzamy ok. 4 godz.

Rada: obydwie masy na panna cottę, jeszcze ciepłe , można przelać przez gęste sitko, będziemy mieć pewność, że będą idealnie kremowe.  



  
 Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.” 

link do strony konkursowej konkurs.kopernik.com.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)