piątek, 25 sierpnia 2017

Sarnik na zimno, na spodzie piernikowo słonecznikowym z galaretką i malinami

Pierniki Toruńskie „Uszatki” mój deser wymyśliły i z prażonym słonecznikiem w mikserze się rozkruszyły. Na dno tortownicy się wyłożyły i spód pod sernik utworzyły. Ser z bitą śmietaną, cukrem i żelatyną dobrze się zmiksował i na kruchym spodzie „wylądował”
Maliny prosto z krzaka zerwane, zostały na masie serowej poukładane. Żeby fajnie wyglądały, przeźroczystą galaretkę do towarzystwa wybrały.
I tak to, masa serowa, stała się dzięki piernikom słodsza, wyjątkowa, a maliny z galaretką smaku dodały, i sernikowi letni wygląd nadały.



Składniki:  na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm:
spód kruchy:
  • 100 g Toruńskich Pierników „Uszatki”,
  • 100 g łuskanego słonecznika,
  •  50 g miękkiego masła,

masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego mielonego,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 40 g cukru pudru + 1 łyżka,
  • 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników na zimno (60 g),

ponadto:
  • 250 g malin,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku winogronowej przeźroczystej (na 500 ml wody).

Przygotowanie:
spód kruchy:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki.

masa serowa:
Żelatynę przygotowujemy wg inf. na opakowaniu.  Najpierw mieszamy w 50 ml przegotowanej, zimnej wodzie, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody i dokładnie mieszamy (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki).

Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru.
W mikserze mieszamy twaróg z cukrem pudrem i żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).

Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i układamy na niej maliny, odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i przelewamy na sernik. Na masę wlewamy tyle galaretki, żeby przykryła maliny, część zostanie. Z pozostałej galaretki, można przygotować kostki z maliną.
Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

kostki z maliną:
Galaretkę przelewamy do sylikonowej foremki, na kostki lodu, do każdej wkładamy po jednej malinie i odstawiamy do lodówki. 
Rada: kostki najłatwiej wyciągnąć z foremki, z pomocą noża deserowego. Okrawamy galaretkę dookoła i podważamy. 






Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.” 
link do strony konkursowej konkurs.kopernik.com.pl

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)