środa, 30 sierpnia 2017

Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe

Katarzynki, smaczne, beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii i czekolady w lodówce się chłodziły i po zastygnięciu, w mazurek się zamieniły. 

Składniki na podłużną formę ok. 35/10 cm:
  • 100 g  Toruńskich Pierników „Katarzynki” (6 szt. – 1 opakowanie pierników),
  • 200 g gorzkiej czekolady 70% cacao,
  • 150 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 20 g masła,
  • garść suszonych daktyli,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść migdałów, płatki, w kostce,

ponadto:
  • 1 piernik  "Serca Toruńskie",
  • kakao rozpuszczalne do posypania.


Katarzynki to ikona Toruńskich Pierników – są produkowane nieprzerwanie od setek lat. Katarzynki nie oblewane w najwyższym stopniu nawiązują do tradycyjnego wyrobu pierników. Do ich produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób.

Przygotowanie:
Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. 
Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki.
Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Na pierniki i przerwy miedzy nimi dodajemy bakalie: daktyle, śliwki, żurawinę i migdały. 

Rada: można użyć swoich ulubionych suszonych owoców i bakalii.

masa:
Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. 
Dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. 
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  
Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników.


Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, przykrywamy nią pierniki z bakaliami. Całość wyrównujemy i wierzch posypujemy rozkruszonym, dowolnym piernikiem, ja użyłam „Serca”.

Przekładamy do lodówki na min. 4 godz.
Po przestygnięciu całość wyciągamy z formy, ściągamy folię, oprószamy kakaem.


Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.” 
link do strony konkursowej konkurs.kopernik.com.pl

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)