poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Grillowany kurczak curry i sałatki

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i  grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały.Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało pozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa.
Składniki:
  • 1  duży kurczak,
 marynata:
  • 3 łyżki sosu curry Winiary,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,


składniki na sałatkę grillowaną:
  • 1 mała cukinia,
  • 5 szt. cebuli szalotki,
  • po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej,
  • 1 batat,
  • kilka młodych kolb kukurydzy,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża mięta,
  • świeży tymianek,

ponadto:
  • młode, małe ziemniaki,
  • sól,
  • świeży lubczyk,
  • olej rzepakowy,

składniki na świeżą sałatkę:
  • 1 mała sałata lodowa,
  • kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych,
  • po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej,
  • 2 szt. szarlotki,
  • 1 garść prażonego słonecznika,
  • garść świeżych listków mięty,
  • 1 młoda mała kapusta pok czoi,
  • garść świeżych listków mięty pieprzowej,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • garść świeżej zielonej pietruszki,
  • kilka dużych kaparów,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sos chili z limonką i kolendrą.

 Przygotowanie:

Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą.

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Kurczaka dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce.
Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.

Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową.
Ziemniaki grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.


Grillowana sałatka:
Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.
Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.

Sałatka z świeżych warzyw:
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.
Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. 
Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)