środa, 23 sierpnia 2017

Grillowane kiełbaski z warzywami

Grillowane kiełbaski często z pieczywem zjadamy, ale jak je z warzywami grillowanymi podamy, to nowy smak uzyskamy. Kiełbaski już gotowe w dwóch smakach mamy, wiec do warzyw dokładamy. Ulubione warzywa można na różne sposoby komponować i ich nie żałować.



Składniki na 4 porcje:
  • cienkie kiełbaski - Grill Mix Kiełbaski Pepperoni i Kiełbaski Polskie, 
  • 3 świeże papryki kolorowe (biała, czerwona, zielona),
  • kilka średnich pomidorów lub 2 garście koktajlowych,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • szczypior z cebulkami,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • papryka w proszku wędzona.

Przygotowanie:
Papryki oczyszczamy z ziaren i kroimy w paski, cebulę w ósemkę, pomidory w ćwiartki. Jeśli używamy koktajlowych, to pozostawiamy je w całości.
Paprykę z cebulą przekładamy do miski, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i mieszamy. Warzywa przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.

Pomidorki skrapiamy olejem i grillujemy bezpośrednio na rożnie i dodajemy do warzyw. Można też dodać je do warzyw, ale pod koniec grillowania.

Kiełbaski grillujemy, tak jak lubimy.
Warzywa doprawiamy pieprzem i papryką wędzoną do smaku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem  i podajemy z kiełbaskami.

Rada:  jeśli przełożymy gotowe, grillowane kiełbaski do warzyw, pomieszamy i kilka min zostawimy na rożnie, to kiełbaski nadadzą  warzywom, fajnego smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)