środa, 30 sierpnia 2017

Farfalle z smażoną kapustą, mięsem – szybkie łazanki

Czasem nie macie pomysłu co z mięsem, po gotowanym rosole przygotować, a tak naprawdę, nie trzeba główkować….
Cebule na patelni szklimy, szatkowaną kapustę na niej smażymy, mięsa dodajemy, w tym czasie ulubiony makaron gotujemy. Wszystko razem  mieszamy, kozieradką, pieprzem doprawiamy, szczypiorkiem posypujemy i już farfalLOVE łazanki po mojemu jemy.

Składniki:
  • 300 g makaronu farfalle Barilla, 
  • 2 duże białe cebule,
  • 3 garście poszatkowanej kapusty (1/2 małej młodej kapusty),
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego,
  • ok. 150 g gotowanego mięsa drobiowego (indyk, kurczak),
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, mięso na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru.
Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda.
Dodajemy mięso, smażymy.
Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie solą.

Farfalle podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)