poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym

Rok szkolny 🎓 zbliża się wielkimi krokami 🏃, i tylko pozostanie, cieszyć się wakacyjnymi 😊wspomnieniami. Słońce ☼ szybciej spać się wybiera, bo księżyc 🌙 więcej godzin dla siebie zabiera. Dzieci 👧👦, jeszcze beztrosko rozrabiają 😈,  ale na wieść o szkole 🎓 smutniejsze miny 😩 mają. Trzeba im trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie. 

Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne. Nie ma co się smucić 😉, że wakacje 🌅 uciekają, upieczcie 🔪 rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci 👦👧uśmiechnięte buzie 😁 mają. Przecież jesień 🍀🍁 też jest urokliwa, zima ⛄ osobliwa, wiosna 🌼🌹🌷kolorowa i znów wakacje 🌌☀ 😎 będą od nowa. 

Kształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚. 



Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali:

nadzienie:
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • 100 g orzechów laskowych tartych,
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie” (ok. 180 g),
ciasto:
  • ok. 700 g mąki tortowej extra,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka 2%,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka L,
  • szczypta soli,

ponadto:
  • jajko do posmarowania rogali,
  • mąka do podsypania,
  • cukier puder.


Przygotowanie:
nadzienie:
W rondelku delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki (80 g) i delikatnie mieszamy. 

ciasto:
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż masło się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.
W dużym naczyniu (np. plastikowa miska, lub w mikserze) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. 
Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm.
Nakładamy masę piernikową i równomiernie ją rozprowadzamy.

Ciasto z nadzieniem kroimy, za pomocą nożyka do ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty.

Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta  ok. 10/15 cm.
Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować.

Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy!

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy.

Pierwszą przygotowaną blachę z rogalami, odstawiamy na ok. 15 min , żeby ciasto podrosło. Pozostałych już nie trzeba.

Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie  rosną.

Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Rogale pieczemy maksymalnie 15 min w 175°C.
Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.” 
link do strony konkursowej konkurs.kopernik.com.pl 

6 komentarzy:

  1. zaintrygowało mnie to Twoje nadzienie, chętnie spróbowałabym takiego rogalika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byly pyszne jadlem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka osób jadło,wszystkim smakowały, wiec dziękuję, kimkolwiek jesteś :P

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)