poniedziałek, 2 lutego 2015

Zupa grzybowa z puree z kalafiora

 Zapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów.
A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa.

Składniki:
  • 150 g makaronu farfalle,
  • 450 g kalafiora,
  • 25 g podgrzybków suszonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  •  1 krążek sera camembert,
  • 100 g  topionego serka śmietankowego,
  • 30 ml śmietanki 30%,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka sosu  Worcester,
  • świeży koperek.

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękki kalafior miksujemy blenderem na puree.

W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos  Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankę i mieszamy.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente.
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert.
Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.

Smacznego :)


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)