piątek, 4 sierpnia 2017

Tarta z kurkami i kalafiorem w masie jajecznej z dwoma serami

Ciasto na tarte z pieprzem i koperkiem przygotowałam, które w piekarniku wypiekałam. W tym czasie kurki podsmażyłam, kalafiora na różyczki podzieliłam, jaja, sery na masę zmiksowałam, do której świeżej bazylii dodałam. Masę na ciasto przelałam, kalafiora powkładałam, kurki na nią przełożyłam i wierzch dobrze doprawiłam. Tarta chwilę w piekarniku się "grzała", a potem z wielkim smakiem "znikała". To letnia tarta na obiad idealna, w smaku lekka, niebanalna, genialna

Składniki:
ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm:

  • 100 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajo kurze,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • ok. 50 ml wody,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • mąka do podsypania,

masa:
  • 1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego 270 g,
  • 3 mała jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 125 g sera mozzarella,
  • duża garść świeżej bazylii,

ponadto:
  • 200 g małych świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 mały kalafior kolorowy,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • mielone płatki chili.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. 
Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20-25 min.
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.

Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem.

Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki.
Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Masa:
Jajka łączymy z rozkruszonym serem kanapkowym, pokrojonym drobno serem mozzarellą, jogurtem  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem do smaku, NIE dodajemy soli!  Bazylię drobno siekamy i mieszamy z masą.
Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Po obwodzie układamy kalafiora, różyczkami do góry. Na pozostałą część ciasta wykładamy kurki. Wierzch dodatkowo doprawiamy pieprzem i płatkami chili. 

Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok 20 min.

Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy masa się upiekła.



 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)