piątek, 4 sierpnia 2017

Letnia tarta „ZIELONO MI”- zielony kalafior w masie z bobu i ziół

ZIELONO wszędzie, więc i danie takie będzie. Lato kusi swoimi smakami, świeżymi warzywami. 
Tarta się na zielono zakręciła i nietypowy smak stworzyła. Masa z bobu gotowanego z dużą ilością świeżych ziół ciasto wypełniła i zielonymi różyczkami kalafiora zapełniła. 


Składniki:
ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm:
  • 100 g zimnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajo kurze,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • ok. 50 ml wody,
  • mąka do podsypania,

ponadto:
  • 4 łyżki drobno posiekanego świeżego jarmużu,
  • 300 g świeżego bobu,
  • 1 mały kalafior zielony,
  • 250 ml śmietany 12%,
  • 2 duże jaja kurze,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • świeże zioła drobno posiekane:
  • 3 łyżki pietruszki,
  • 3 łyżki szczypiorku,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • 2 łyżki mięty.

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. 

Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.

Kalafior dzielimy na małe różyczki.
Bób gotujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki,
Miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy jajka, śmietanę i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy wszystkie zioła (pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek), jarmuż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę przelewamy na upieczone ciasto, a na wierzch układamy kalafior, różyczkami do góry.

Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 20 min.


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)