środa, 2 sierpnia 2017

Grillowane roladki z indyka nadziane kiełbaskami i cukinią, z talarkami, kukurydzą i karmelizowaną marchewką

Żar z nieba ☄ się leje, a ja 👱 przy grillu ♨ szaleję. Okulary 👓 zakładam, kapelusz 👒 na głowę wkładam, szukam cienia, jak szalona, ale przecież na grillowanie, to jest najlepsza pora. Gorąco z grilla ♨ paruje, a ja roladki z kiełbaskami🍴 grilluje, warzywa 🌽🍠 do nich przygotowuję i  smaczne zapachy 👃 czuję. 
Nie ma co narzekać, że ciężko w słońcu ☀ się grilluje ♨, jak potem wszystko tak dobrze 😁 smakuje. 

Składniki na 4 porcje:
  • 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki,
  • 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso),
  • 1 nieduża młoda cukinia,
  • ok. 200 g młodej marchewki,
  • 3 szt. dużych młodych ziemniaków,
  • 1 kolba świeżej kukurydzy,
  • olej rzepakowy,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.


Przygotowanie:
Mięso z indyka rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem. Po długości układamy na nich plastry cukinii. Następnie po szerokości układamy po jednej kiełbasce śląskiej i zawijamy w roladkę, którą następnie przekładamy na folię aluminiową. Roladki zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek.

Rada: cukinię kroimy po długości, za pomocą nożyka do warzyw.

Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem.

Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości kolbę kukurydzy.
Marchewki i kukurydzę skrapiamy olejem.

Rada: warzywa można posmarować olejem za pomocą pędzla, będzie idealnie rozprowadzony na całej powierzchni.
Ziemniaki, kukurydzę pod koniec oprószamy solą, a marchewki cukrem.

Pyszne roladki z kiełbaskami podajemy z talarkami, karmelizowaną marchewką i kukurydzą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)