piątek, 4 sierpnia 2017

Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem

Ciasto letnie nietypowe, ale bardzo zdrowe.
Kasza orkiszowa pełnoziarnista z warzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa.
To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.  


Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:

  • 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej,
  • ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek),
  • 300 g świeżego bobu,
  • 1 duża biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • garść posiekanej zielonej pietruszki,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 małe jajka,
  • sól do smaku,

ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,
  • świeży szczypiorek,
  • świeża zielona pietruszka.


Przygotowanie:
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę.
Bób sparzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dzielimy na dwie części (każde nasiono bobu składa się  z dwóch połówek, wiec wystarczy je tylko rozdzielić).
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i mieszamy.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię.
Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy.
Cukinię miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu doprawiamy solą, która powinna być wyczuwalna. 

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do zmiksowanej cukinii, dokładnie mieszamy.
Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry.

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min.
10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier.

Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym.



 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)