poniedziałek, 3 lipca 2017

Sernik na zimo z galaretką owocową, arbuzowo - truskawkową

W śród wypieków, sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygotowywany.  Niektórzy sztukę wypiekania idealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali,
 i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. 
 Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje.
Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a  po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w oka mgnieniu.


Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet tęskni… Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil naszego życia, a cukier to przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania.

Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ :)
                       
                                                      
Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
spód kruchy:
  • 12 szt. okrągłych biszkoptów,
  • 50 g bardzo miękkiego masła lub rozpuszczonego,
  • 100 g ziaren sezamu,
  • 40 g płatków migdałów,
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego (1 wiaderko),
  • 150 g cukru pudru Królewski,
  • ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr),
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski,

galaretka owocowa:
  • 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza,
  • 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g,
  • 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l),
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru (do smaku),

ponadto:
  • płatki migdałów,
  • świeże truskawki,
  • listki mięty.

Przygotowanie:
spód kruchy:
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.

  

masa serowa:
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej wodzie. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach.
Śmietankę ubijamy z łyżka cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.

Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

galaretka owocowa:
Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy.
Oczyszczone truskawki miksujemy.
Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy.

Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową.
Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na min. ok. 6 godzin w lodówce.

Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem.

Do boków serownika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.
  



Cukier z głową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)