poniedziałek, 31 lipca 2017

Sernik malinowy na zimno z musem truskawkowym

Sernik 🍰 malinowe LOVE ❤ z musem truskawkowym 🍓, na spodzie nietypowym. 
Ciasteczka owsiane 🍪 z prażonym sezamem i migdałami zmieszane, na nim sernik wyłożony, dobrze stężony. Truskawki  🍓z galaretką zmiksowane, lekko cukrem pudrem dosładzane, w mus delikatny zamieniony, a nim sernik otulony. Smak lata idealny, cudowny, genialny 😊. 

Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 26 cm:
spód kruchy:
  • ok. 200 g kruchych ciastek owsianych,
  • 60 g tartych migdałów,
  • 100 g sezamu,
  •  50 g miękkiego masła,
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego waniliowego,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 małe opakowanie mixu do śmietany, 13 g,
  • 100 g cukru pudru + 1 łyżka,
  • żelatyny na  ok. 2,5 płynu,
  • 250 ml wody,
  • 500 g malin,
mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 500 ml wody),
  • 1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
spód kruchy:
Sezam i migdały prażymy na suchej patelni (każde oddzielnie).
Do miksera wkładamy rozkruszone ciastka, dajemy masło, ciepłe prażone ziarna sezamu, migdały i całość miksujemy.

Rada: jeśli mamy całkowicie przestudzony sezam i migdały, to masło należy rozpuścić.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki.

masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy 250 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy.

Rada: do sera  dodajemy ciepłą żelatynę, żeby nie powstały gródki miksujemy na wysokich obrotach.

Maliny miksujemy, dodajemy do nich twaróg, cukier puder, żelatynę  i miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy.

Do śmietanki dodajemy mixu, 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy, następnie dodajemy do masy serowej, całość miksujemy  kilka sekund.

Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

mus truskawkowy:
Galaretkę (WAŻNE ! - tą na 500 ml wody) rozpuszczamy tylko w 200 ml przegotowanej, gorącej wodzie, mniej, niż podane jest na opakowaniu.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem z pomocą blendera. Przelewamy do nich lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy, żeby powstała pianka.

Schłodzoną galaretkę przelewamy na przestudzoną masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny :)

 Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem.



RADA: mus jest delikatny, jeśli chcecie udekorować to lepiej dodać truskawki tuż przed podaniem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)