wtorek, 25 lipca 2017

Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową

Mini torcik 🍰 serowy, z mascarpone – jeżynowy 🍇, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ 😎 kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa 😊.


Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g jeżyn leśnych,
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g ciastek zbożowych z owocami,
  • 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku),
  • galaretka np cytrynowa,

oraz:
  • garść malin,
  • garść czarnej porzeczki.


Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nie jest to konieczne.
Ciastka rozkruszamy i wykładamy je na dno tortownicy.

Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody.

Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ja na wierzch sernika (musi być zastygnięty).
Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę.
Żeby uzyskać efekt piany, wystarczy niewielką ilość galaretki mocno upić trzepaczką i delikatnie ją przelać.



  




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe ciasta :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)