poniedziałek, 10 lipca 2017

Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym

Lato 😎 to moja pora roku ulubiona, bo słońcem , radością  😁wypełniona. 
Świeże warzywa 🍆🍅🍈 i owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami.
 Mnie 👱  jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. 
Taki sernik to LATO  😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙.  

 
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
spód kruchy:
  • 200 g pierników lukrowanych z miodem,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • 80 g rozpuszczonego masła,

masa serowa:
  • 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego),
  • 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT,
  • 125 g jagód leśnych,
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej 60 g (lub innej
  • ok. 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr),
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,

galaretka owocowa:

  • ok. 125 g jagód leśnych,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne,
  • 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l),

ponadto:
  • jeżyny,
  • listki mięty,
  • jagody leśne.


Przygotowanie:
spód kruchy:
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki).
Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.

masa serowa:
Jagody miksujemy. Dodajemy do nich twaróg, cukier puder z aromatem waniliowym, słodką śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody, mieszamy. Żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.

Rada: jeśli użyjecie innej żelatyny, należy rozpuścić ją w 150 ml przegotowanej, gorącej wodzie i od razu, ciepłą dodać do sera i miksować na wysokich obrotach, żeby nie powstały gródki.

Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.

galaretka owocowa:
Galaretkę rozpuszczamy w max 400 ml przegotowanej, gorącej wodzie. WAŻNE ! wody dodajemy o ok. 100 ml mniej, niż podane jest na opakowaniu.
Jagody leśne miksujemy z pomocą blendera.
Do jagód przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy.

Schłodzoną galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej tym lepiej.

Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił.

Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem.

Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą.





Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet tęskni… Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil naszego życia, a cukier to przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania.

Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ :)
Cukier z głową

4 komentarze:

  1. Ale to musi być pyszne i do tego te zdjęcia - super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny, aż mam ochotę sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)