piątek, 14 lipca 2017

Jaglanka – zupa warzywna na ostro

Cebula, cukinia, czosnek w kostki pokrojone, na oleju przesmażone, bulionem zalane, z kaszą ugotowane. Groszek, cieciorka dołożone, przyprawami i ziołami doprawione, chili wyostrzone, 

to moje pierwsze danie ulubione. 

Zupa znakomita, w smaku wyśmienita, wyjątkowa i bardzo zdrowa.



Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 200 g cukinii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
  • 1 puszka cieciorki (240 g bez zalewy),
  • 1 płaska łyżka posiekanego koperku,
  • 1 płaska łyżka posiekanego lubczyku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1/3 świeżej papryczki chili,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej.

ponadto:
  • sól do smaku,
  • suszone płatki chili,
  • świeże listki mięty pieprzowej.

Przygotowanie:
Cebulę i cukinię kroimy w niewielkie kostki, a czosnek bardzo drobno.
W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy cukinię z czosnkiem i przesmażamy 2 – 3 min często mieszając.
Całość zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy świeżej chili i gotujemy.
Kiedy kasza będzie al dente, dodajemy groszek, cieciorkę wszystkie zioła i przyprawy.

Rada: przyprawy można dodać stopniowo, żeby nie była za ostra.
Listki mięty wcześniej drobno siekamy.

Gotujemy jeszcze 2-3 min. Doprawiamy płatkami chili i solą (jeśli potrzeba) do smaku wg własnego uznania.

Jaglanka powinna mieć wyrazisty smak.
Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.



2 komentarze:

  1. No to pierwsze danie mamy z głowy ;-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę poszukać u mnie teraz drugiego dania i deseru :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)