wtorek, 25 lipca 2017

Grillowane francuskie paluchy z boczkiem

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu ♨ układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. 

Jeśli w piekarniku 🍴 paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie 😍. 


Składniki:
  • 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ser parmezan do posypania.

Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy, układamy na nim po szerokości, plastry boczku.
Całość posypujemy duża ilością pieprzu.
Co drugi plaster boczku, nacinamy ciasto po szerokości. 
Następnie zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek”.
 
Grill rozgrzewamy do 180°C, na górnym rożnie układamy ciasto, łączeniem do dołu i zamykamy pokrywę. Pieczemy ok. 15 min.
Na pod koniec grillowania, ciasto odwracamy i posypujemy startym serem.

Rada: żeby za szybko ciasto nie się spiekło można dolny ruszt wyłożyć folią aluminiową.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)