poniedziałek, 17 lipca 2017

Fusilli z duszoną w śmietance cukinią z dwoma serami

 Cukinię z cebulką podsmażyłam i w śmietance udusiłam. Pieprzem cytrynowym i czarnym młotkowanym z kolendrą doprawiłam, i z makaronem połączona. Kuleczki mozzarelli do nich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Danie proste, nie skomplikowane, ale wyszło pyszne makaronowe danie.

Składniki:
  • 350 g makaronu fusilli,
  • 2 średniej wielkości młode cukinie,
  • 1 duża cebula biała,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini,
  • świeżo starty ser regio piatto do posypania.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy cukinię, pieprz cytrynowy, przesmażamy ok. 2 min, następnie zalewamy ok. 200 ml gorącej wody. Cukinię dusimy, często mieszając do całkowitego odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy pieprz i całość gotujemy, żeby zredukować śmietankę.
Dodajemy ugotowany makaron, koperek, kulki mozzarelli i delikatnie mieszamy. 
Zdejmujemy z ognia i na 1 min pozostawiamy pod przykrywką, żeby ser zmiękł.

Makaron podajemy z świeżo startym serem regio piatto, dodatkowo posypujemy koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)