wtorek, 18 lipca 2017

Farfalle z palonym bakłażanem

Polecam danie makaronowe 🍝, w smaku wyjątkowe. Tylko bakłażan  🍆 palony  z cebulą wysmażony, przyprawami i ziołami 🌿doprawiony, z makaronem połączony. Z sosem zmieszany i płatkami serowymi posypany. 
Prostota wykonania, a jaka radość 😄 z szybkiego i smacznego dania 🍴😃 
Składniki:
  • 150 g makaronu farfalle,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
  • świeży szczypiorek,
  • płatki sera regio piatto.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Bakłażana opalamy nad ogniem, aż cała skórka będzie spalona, następnie zawijamy w folię spożywczą na kilka minut.
Bakłażana obieramy ze skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy.
Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z płatkami regio piatto.


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)