sobota, 8 lipca 2017

Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka

Kokardki farfalle na al dente ugotowane, do kurczaka i warzyw smażonych w woku dodane, wszystko połączone i na ostro doprawione. 
Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności. 


Składniki:
  • 250 g makaronu farfalle,
  • 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem,
  • 100 g świeżego kalafiora,
  • ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g),
  • garść groszku cukrowego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska świeżo mielona do smaku,
  •  mieszanka ognistych przypraw świeżo mielona, do smaku (pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek).
Przygotowanie:
Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki.

W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając.

W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Do mięsa z warzywami na sam koniec dodajemy groszek cukrowy, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na 2-3 min.
Dopiero teraz dodajemy wszystkie przyprawy: kurkumę, pieprz, mieszankę ognistą i mieszamy.

Woka zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy wg własnego smaku.

Całość posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)