niedziela, 18 czerwca 2017

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki

Kalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki 👨👦👧👩, żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki  😂.
Składniki:

  • 250 g rigatoni Barilla,
  • ½ dużej kalarepy,
  • 1 biała cebula,
  • ½ kalafiora,
  • ½ brokułu,
  • 1 mała cukinia,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili,
  • pęczek szczypiorku,
  • ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • 2 garście listków świeżej bazylii,
  • ser żółty grana padano.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodajemy brokuły i cukinię, całość podsmażamy często mieszając, doprawiamy solą.
Kalafior i brokuły powinny być al dente.

Rada: żeby przyśpieszyć czas podsmażania, można na chwilę przykryć pokrywą, warzywa pod wpływam pary szybciej zmiękną.

Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.

Szczypiorek siekamy, bazylię kroimy na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).

Do makaronu z warzywami dodajemy szczypiorek, bazylię i podajemy z świeżo startym serem, kto ile lubi.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)