czwartek, 8 czerwca 2017

Makaron rurki z pastą serową z awokado

Ostatnio brakuje mi czasu ⌚ na dłuższe gotowanie, a przecież trzeba zjeść w ciągu dnia jakieś ciepłe danie 🍴. Powinno być do tego proste w przygotowaniu, oraz zdrowe ❤ i smaczne w zjadaniu. 
Lubella na rynek nowy makaron z serii MINI wprowadziła, którymi moje dzieci 👧👦 uszczęśliwiła 😊,  ich smakiem, kolorem oraz fajnym małym wzorem. Po pięciu ⏰ minutach gotowania, można zabierać się do ich zjadania. Dlatego makaron teraz często kupuję, a zaoszczędzony czas, na przyjemności 🎾🏊 🎶 wykorzystuję.
Dzisiaj z makaronem mini rurki, obiad ekspresowo przygotowałam i po 10 min całej rodzinie go podałam. A do tego soli ani grama nie dodałam, bo w przyprawach i serze solankowym wystarczająco ją miałam. Czyli obiad był, szybki, zdrowy i kolorowy.    


Składniki:
  • 300 g makaronu Mini rurki Lubella,
  • 200 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszone chili do smaku,
  • świeży tymianek,
  • listki bazylii.


Przygotowanie:
Awokado przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ.

Makaron gotujemy (bez soli !) na al dente i odcedzamy (5 min.).

W tym czasie przygotowujemy pastę.
Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianki i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.

Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki.

Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze tymiankiem, pieprzem, chili i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)